Program
Nyfiket på Rättviks Gammelgård
Öppettider Kafé

Konsterter och aktiviteter

 

Under sommaren har vi ett fullspäckat program med konserter och andra aktiviteter som vi på Nyfiket arrangerar, samt visningar och temakvällar som Rättviks Hembygdsförening håller i.

 

2018 är vi glada att bjuda in till ännu en sommar av minnesvärda upplevelser. Längre ned på sidan kan du läsa om alla årets evenemang, allt från konserter och danskvällar till stickkaféer och familjedagar. Helt enkelt något för alla!

Klicka på ett evenemang för att läsa mer och köpa biljett

Lyset i forsen - 28/6 kl 14

Köpa biljett

 

För några av konserterna behöver du biljett. De förköper du lättast via Billetto, som är öppet till och med 4 timmar innan konserten. Därefter kan du i mån av plats köpa i vår kafékassa från två timmar innan konserten.

 

billetto.se/nyfiket

Vill du spela på Nyfiket?

 

Ladda ner boknings-lathunden och hör av dig till oss senast i januari inför kommande sommar på hej@kafenyfiket.se

Ethno - 30/6 kl 13

Khala Uma - 1/7 kl 16

Uppkäftig, intelligent och vacker folkmusik som grott ur Dalarnas låtspelstradition och därifrån tagit nya nyanser. Fioler och röster flätas samman i ett tätt samspel som ger dynamik åt gamla synsätt och bjuder upp fantasin. Lekfullt och utmanande tänjer Lyset i forsen gränserna mellan nyskrivet, oskrivet och sedan länge skrivet. Trion består av Emma Lagerberg, Lovisa Risinger och Thea Åslund.

 

Entre: Valfri summa

I snart 30 års tid har ungdomslägret Ethno glatt publiken i Dalarna med entusiastiska och duktiga unga folkmusiker från hela världen. Även i år kommer några grupper till Nyfiket för att dela med sig av sin musik och sin enorma spelglädje. Välkomna på en jätteportion musik och spelglädje från hela världen!

 

Entré: Valfri summa

Khala Uma spelar folkmusik från främst Bolivia, Peru och Ecuador, men de framför även egna kompositioner. Navet i deras arrangemang bygger på den andinska kulturens många olika flöjter dess trummor och dess sång. Sångerna framförs ofta både på aymara, quechua, spanska och svenska.

 

Entré: 150 kr (FMH-medlem: 130 kr, studerande: 50 kr)

Mallku Lulli - Musiksaga - 2/1 kl 11

Workshop - 2/7 kl 14-16

Sagan om den stora kondoren och den lilla kolibrin! För hela familjen, barn från 3 år.

 

Entré: 60 kr (barn upp till 12 år: 30 kr)

Khala Uma lär lekfullt ut sånger, rytmer och danser från Bolivia. Inga förkunskaper krävs.

 

Kursavgift: en vuxen och ett barn: 400 kr (ytterligare medföljande barn: 100 kr per barn)

Stickkafé - 2/7 kl 14-16

Folkdans - 2/7 kl 19-21

Varmt välkomna till stickkafé på Nyfiket! Ta med en stickning, virkning eller annat handarbete och kom! Vi lär av varandra, småpratar och de som vill fikar. Om du är helt ny på stickning så kan du få hjälp av en person från Nyfiket med att komma igång med grunderna. Även 16/7 och 30/7.

Kom och slå klackarna i taket på Nyfiket! Först workshop och sedan socialdans. Golvet är av träplank så på med oömma dansskor! Även 9/7 och 16/7.

Kaffekask - 3/1 kl 14

En skvätt kaffe, lite kask - och så ska det svänga som förbannat.Med en nyfikenhet för vad den något otraditionella sättningen cello/nyckelharpa kan ge folkmusiktraditionen, sicksackas lyssnaren genom sönderspelade jamhits och fullkomligt okända melodier. Hyfsat opretentiöst och ganska enkelt. Det absolut viktigaste är att känslan av det intima “köksjammet” kommer med upp på scenen - det ska vara ärligt, rått och kul!

 

Entré: Valfri summa

Folkdans - 9/1 kl 19-21

Kom och slå klackarna i taket på Nyfiket! Först workshop och sedan socialdans. Golvet är av träplank så på med oömma dansskor! Även 2/7 och 16/7.

Hanna Järver - 10/1 kl 16

Förvänta dig popmagi. Med en effortless sångröst och texter fyllda av kontraster mellan ambition och frustration, otrohet och längtan. Nyfikets husband spelar som förband.

 

Entré: 150 kr (reducerat pris: 100 kr)

Vilma Flood Trio - 12/7 kl 16

Dalabördige Vilma Flood har skapat sin egna blandning av blues, folk och pop. Nu kommer hon hit!

 

Entré: 150 kr (reducerat pris: 100 kr)

Björkfrukost - 14/7 kl 10-13

Stickkafé - 16/7 kl 14-16

Nyfiket peppar igång inför kvällens konsert på Dalhalla med en frukost på temat BJÖRK! Utöver att vi serverar en frukost med skandinaviska smaker blir det pyssel, utopier, prismor, en klurig tipspromenad, gemenskap ... och givetvis botaniserar vi i Björks drygt 20-åriga musikaliska karriär! Ta med en flöjt, appen Biophilia eller smink inför kvällen om du känner för det.

Oavsett om du har biljett till kvällens konsert eller inte, så är du varmt välkommen att fira den isländska ikonen hos oss!

Varmt välkomna till stickkafé på Nyfiket! Ta med en stickning, virkning eller annat handarbete och kom! Vi lär av varandra, småpratar och de som vill fikar. Om du är helt ny på stickning så kan du få hjälp av en person från Nyfiket med att komma igång med grunderna. Även 2/7 och 30/7.

Folkdans - 16/7 kl 19-21

Kom och slå klackarna i taket på Nyfiket! Först workshop och sedan socialdans. Golvet är av träplank så på med oömma dansskor! Även 2/7 och 9/7.

Olivia och Lydia - 17/7 kl 14

Duo Olivia & Lydia är en klarinett-och-fagottduo som vägrar acceptera sina instruments tillbakadragna roller längst bak i orkestern. Här presenterar de en lärorik och rolig föreställning där instrumenten får sola sig i strålkastarljuset. Klassiska hits varvas med okända pärlor och sommarvisor.

 

Entré: Valfri summa

Vågspel - 19/7 kl 16

Fiolduo uppväxt på västgötaslätten som tar sig an partypolskor och förtrollande melodier.

 

Entré: 150 kr (reducerat pris: 100 kr)

Nyfikets husband - 24/7 kl 14

Delar ur Nyfikets personalstab har musikbakgrund och blev inför säsongens kafé taggade att spela tillsammans! Sommaren kan inte bara gå utan att de tar tillfället i akt att dela med sig av sin musik till varandra och till er. De bjuder in till en intim folkmusikkonsert med samspelet i fokus.

 

Entré: Valfri summa

Landsbygdsfrukost - 28/7 kl 10-13

Härlig lördagsfrukost med fokus levande landsbygd. Råvarorna kommer från våra lokala producenter, och vi bjuder panelsamtal och diskussion om de utmaningar och möjligheter det finns till ett gott liv på landsbygden. Gästar gör Hansjö mejeri, Rättviks hembygdsförening och Hela Sverige ska leva.

Stickkafé - 30/7 kl 14-16

Varmt välkomna till stickkafé på Nyfiket! Ta med en stickning, virkning eller annat handarbete och kom! Vi lär av varandra, småpratar och de som vill fikar. Om du är helt ny på stickning så kan du få hjälp av en person från Nyfiket med att komma igång med grunderna. Även 2/7 och 16/7.

Lindy-hop - 2/8 kl 19-21

Kom och slå klackarna i taket på Nyfiket! Prova-på för nybörjare 30 min samt workshop för vana

dansare 30 min. Sedan socialdans! Golvet är av träplank så på med oömma dansskor!

Trolldag för hela familjen - 7/8

Ta med familjen till Nyfiket och en dag full av spännande aktiviteter. Dagen kommer innehålla bland annat skattjakt, trollpyssel, sagostund och avslutas på bästa sätt med en fängslade konsert med Trolska Polska.

Trolska Polska - 7/8 kl 16

Vad gömmer sig egentligen i skogen? Följ med in i trollorkesterns och myternas magiska värld.

 

Entré: 150 kr (reducerat pris: 100 kr)

Lesbisk frukost - 11/8 kl 10-13

Ät frukost, upplev besök av Lesbisk Odyssés rullande museum, måla dalahästar och häng med andra landsbygdsqueers. Samarr med Lebisk Makt Siljan.