STICKLINGBYTAR-DAG

TISDAG 27/6 KL 14.00-15.30


Solen skiner och det är dags att sätta nytt i jorden! Kom till Nyfiket med dina rotade sticklingar eller plantor (max 10 stycken) för att byta med någon annan. Ett ypperligt tillfälle att avnjuta en fika med andra växtintresserade och dela tips och tricks.


YOGA MED KLARA TYSK

TISDAG 27/6 KL 14.00


Välkomna till Nyfikets idylliska miljö för ett pass i Hatha yoga med yogainstruktör Klara Tysk. Ta gärna med en yogamatta, handduk, trasmatta eller liknande. Passet är ungefär 1 timme och inga förkunskaper krävs.


VAK

TORSDAG 29/6 KL 16.00


Kvintetten VAK har vuxit fram ur grupperna Västanvinden och dansduon Agnes & Klara. Under våren 2022 skapade kvintetten VAK en scenisk form som de kallar danskonsert, där ses musiken och dansen som likvärdiga. I den får  publiken ta del av lusten, glädjen och nyfikenheten som VAK, med sina instrument cittern, klarinett, munspel och kroppar, har i utforskandet av den folkliga musiken.


ETHNO

LÖRDAG 1/7 KL 13.00


Ethno är ett internationellt världsmusikläger som årligen samlar folkmusiker från nära tjugo länder i Rättvik. Kom och avnjut lunch eller fika till musik från världens alla hörn!ÖRTVANDRING

TISDAG 4/7 KL 14.00 & 15.30


Upplev naturens egna apotek på en örtavandring i Nyfikets omgivning. Under vandringen kommer vi att botanera bland de vanligaste svenska vilda läkeörterna och lära oss mer om hur de kan stödja kroppen till en bättre hälsa.

JULIA BENGTSON + FOLKKLUBB

TORSDAG 4/7 KL 20.30


Med avstamp i den svenska folkmusiken utforskar Julia Bengtson samklangen mellan fiol, sång och elektronik. Ett experimenterande med musikaliska möten och ett sökande efter rummet för hennes musik och konstnärskap. Lekfullhet och allvar. Folkmusik och pop. 


Efter konserten blir det folkklubb med DJ!

OM BÄCKADRÄKTEN MED FREDY CLUE

TISDAG 11/7 KL 14.00


Välkomna på en berättarföreställning om Bäckadräkten - Sveriges första ickebinära folkdräkt! Projektledaren Fredy Samuel Lundh ger en berättande föreläsning om deras personliga resa genom projektet samt process, resultat och värdegrund. Föreläsningen vävs ihop med Fredy Clues egenskrivna musik med EPn “Vill du leka?” 


FJÄRILSDAG MED NATURSKYDDSFÖRENINGEN

TORSDAG 13/7 KL 13.00


Kom och lär dig om fjärilar på Nyfiket! En temadag för hela familjen med aktiviteter för alla åldrar, bland annat tipspromenad, pyssel och föreläsning. Eventet anordnas i samarbete med Rättviks Naturskyddsföreningen.

MELODIKRYSSET & FRUKOST

LÖRDAG 15/7 9.30-11.30


Välkommen att starta dagen med Melodikrysset hos oss på Nyfiket!


Kaféet öppnar redan vid kl. 09:30 och erbjuder ett lyxigt frukostpaket. Melodikrysset drar igång vid kl. 10:00.


Spetsa musiköronen så spelar vi!

MINISTÄMMA

TORSDAG 20/7 KL 16.00


Välkomna på Nyfikets egna stämma i liten tappning! Bland programpunkterna ingår en folkdanskurs, en workshop i att omvandla gamla kläder till konst och öppen scen och dans i Sturladu. Ta gärna med dig intrument och håll utkik på vår Facebook för mer information.


RONSTRÖM REID

TORSDAG 27/7 KL 16.00


I ett sprakande, nyfiket samspel möts de mästerliga folkmusikerna Erik Ronström och Emma Reid. På gitarrer och fioler leker de fram en glädjefylld musikoas med avstamp i Ronströms gotländska låtskatt samt Reids brittiska arv, från fartfyllda och svängiga danslåtar till smäktande och uttrycksfulla godbitar.

BARNDAG 

TISDAG 1/8 KL 12.00-15.00


Vi välkomnar alla yngre besökare till årets barndag på Nyfiket med tema Fäbod! Mellan kl 12-14:00 finns möjlighet till tipspromenad, pysselhörna och en upptäcksfärd om ätbara växter. Kl 14:00 spelas barnföreställningen Längs Fäbodstigar!

MUSIKQUIZ: Minns du sommarplågan?

TORSDAG 3/8 KL 16.00


Välkommen på sommarens mest nostalgiska musikquiz. Nyfiket välkomnar varmt stora som små att delta. Kl 16:00 börjar vi spela Sveriges mest älskade sommarhits och till segraren utlovas pris!

KHALA UMA

TISDAG 8/8 KL 14.00


Khala Uma har i hela 35 år berikat Sverige med folkmusik från Anderna och skänkt aymarafolket ett ansikte. I deras nyskrivna musik blåser vindar från den andinska högplatån ihop med den skånska slättens klanger i sången.